АКТУАЛНО

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

АКТУАЛНО виж всички »

Учениците в ОУ „Кирил Христов“ проведоха кампания за използване на съдове за многократна употреба. Призоваваме и всички Вас!

24.04.2024 г.

 
РИОСВ – Стара Загора проведе образователна инициатива с ученици, за да им помогне да осъзнаят приоритетите си като отговорни жители на Планетата. Не само на 22 април  - Деня на Земята, хората трябва да мислят за опазване на околната среда, защото всяка минута в океана се изхвърля по един камион с отпадъци. Въздействието на всяко наше действие върху природата е отговорност на всеки човек. Всекидневно с производството на различни изделия се нанасят огромни вреди, за които не си даваме сметка. От години най-осезаемо се забелязва замърсяването с  произведените от пластмаса изделия. Удобството, което получаваме от използване на пластмасови изделия за еднократна употреба, не ни позволява да се откажем от комфорта във всекидневието си. Днешното забързано общество няма време да замени  леката и достъпна пластмаса. Рециклирането на пластмасовите изделия частично спомага за решаване на проблема. 
Тазгодишната кампания по случай Деня на Земята цели  да провокира обществеността да промени потребителската нагласа в използването на пластмасови продукти  и постепенно да се намали производството на пластмаса с 60% до 2040 г. Неслучайно вече редица държави в световен мащаб ограничават или дори напълно забраняват използването на пластмасата и нейните изделия. Все по-необходимо е да се замени пластмасата с други, по-екологични или трайни и далеч по-безвредни за човека и природата материали и продукти.
Говорейки за пластмасата и ефектите й върху природата, не бива да забравяме, че и ние хората сме и потърпевши, и то всекидневно. С ученици от ОУ „Кирил Христов“- Стара Загора,  проведохме кампания за използване на съдове за многократна употреба.  Децата доказаха, че осъзнато са направили своя избор да използват  шишета  и кутии за  храна за многократна употреба. Учениците разбират, че  генерирането всекидневно  на голямо количество пластмасови отпадъци не може да продължава, защото Планетата се „задушава“. Ако изхвърляме използваните опаковки само на определените места и оставяме чисто след себе си, се оказва, че не е достатъчно условие за  Планетата Земя. Тя трудно се справя с разграждането на пластмаса за разлика от био разградимите материали.
Учениците от ОУ “Кирил Христов“ – Стара Загора си дадоха обещание, че ще предложат и други инициативи и кампании за намаляване на потреблението на пластмаса, тъй като пластмасовите изделия замърсяват природата, моретата и океаните, поглъщат се от животни и впоследствие попадат на трапезата ни като токсини и дори миниатюрни частици пластмаса, преминали чрез храната  в човешкия организъм.