АКТУАЛНО

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

АКТУАЛНО виж всички »

РИОСВ – Стара Загора се включва в отбелязването на Световния ден на водата

24.03.2023 г.
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора (РИОСВ – Стара Загора) участва със своя кампания по случай Световния ден на водата - 22 март. Тази година се отбелязва за тридесети пореден път  и има за цел да привлече вниманието на хората  към  значимостта на водата и необходимостта от управлението й и нейното опазване. Призивът е хората да бъдат активни, да дадат своя принос в разрешаването на глобалната криза, свързана с питейните и отпадъчни води. Нашата кампания има за цел да се фокусира върху това,  колко е важно да мислим в перспектива, когато взимаме решения как да променим начина, по който използваме, консумираме и управляваме водата в живота си. Целим да  обясним на  младите хора, защо да бъдат разумни по отношение на  управлението  на водата.
Ето и нашата празнична програма, с която отбелязваме екологичната дата.
 
П Р О Г Р А М А
 
      1. Първата ни инициатива  се проведе на 17 март. Ученици от девети клас на  ППМГ "Гео Милев", Стара Загора гостуваха  на екоинспекцията и  на Региoналната лаборатория Стара Загора към Изпълнителна агенция по околната среда. Запознаха се с апаратурата  в лабораторните кабинети и методите на вземане на проби от компонентите и факторите  на околната среда – вода, почви  и въздух.  Учениците се запознаха в детайли с  важността на мониторинговата оценка на състоянието на водите, почвите и въздуха. 
С учениците, които ни гостуваха от  ППМГ "Гео Милев", Стара Загора на 24 март  ще проведем дискусия, за екологичната грамотност свързана с водата и курс по изработване на оригами – колибри. Децата ще се включат в Глобалната виртуална инсталация от оригами птици, създадени от ученици по целия свят. 
         2. На 17 март бяхме посетени  и от младежи, възпитаници на Единадесето основно училище "Николай Лилиев" Стара Загора. Около 40 деца  от четвърти до седми клас присъстваха на организираната информационна среща. Съвместно със СНЦ „Зелени балкани“   представихме пред децата дейността им и ползите за опазването на флората и фауната. Дадохме им възможност да  се докоснат до птици, които са станали жертва на човешка агресия. Разгледаха Червената книга на България и активно участваха в дискусия за „Потреблението на питейната вода“. 
         3. Други предстоящи събития:  По инициатива  на Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора  ще се проведат дискусии,  презентации  и курс по изработване на оригами – колибри за участие в Глобалната виртуална инсталация от оригами птици, създадени от ученици по целия свят.
 
На нашата покана до момента откликнаха - ППМГ "Гео Милев", Стара Загора, Основно училище "Кирил Христов", Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански”, гр. Стара Загора.       
                                                                  
По график на 22, 23, 24 и 27 март служители на РИОСВ - Стара Загора ще посетят училищата проявили желание да се включат в кампанията и ще участват със свои служители в осъществяване на дейностите.
 
    

   
                                                                                                                И за да повдигнем настроението и да го направим празнично от 22 март до 27 март ще споделим на сайта на РИОСВ- Стара Загора поздравителните адреси, насочени към младежта изпратени до нас от добре известни личности във водния сектор от различни страни по случай Световния ден на водата.
 
 
                                                       

Линк към интернет страницата на „Световен ден на водата – ускоряване на промяната“ 
                                               =============================================================================

Поздравителни адреси от 23.03.2023 г.
 
 • Поздравителен адрес от Zafar Adeel, Изпълнителен директор, Университет Симон Фрейзър, Канада: "Знаете ли, че 2 милиарда души нямат достъп до питейна вода? Това е около 1/4 от населението на света. 2,3 милиарда души нямат достъп до безопасна санитария и хигиена. Това е около 1/3 от световното население. Това показва, че предизвикателствата свързани с водата имат сериозни последици за много хора. Хиляди деца умират всеки ден от заболявания, които биха могли лесно да бъдат избегнати ако се предостави достъп до чиста вода и санитария. Има много неща, които всеки от нас може да направи. Всяка година отбелязваме Международния ден на водата на 22 март. Тази година Международния ден на водата е много специален защото организираме Конференцията на ООН за вода в Ню Йорк, където лидерите на всички страни ще се съберат и ще говорят за действията, които трябва да се предприемат; решенията, които трябва да се вземат, за да вървим напред.
  Вие също можете да участвате като добавите своя глас към гласовете на тези, които ще бъдат в Ню Йорк. Насърчавам ви да го направите!" Линк към видеото тук!
 
 • Поздравителен адрес от Antonella Cangolati, Президент на Европейска водна солидарност, Франция: "Скъпи представители на РИОСВ, скъпи млади приятели от Стара Загора, обръщам се към вас от Европейския парламент на този много специален ден – 22 март, Световният ден на водата. През 2023 се провежда първата от 46 години насам Конференция на ООН за вода! Конференцията цели да се ускори решаването на проблема с кризата в сектор вода и санитария. Младежта от всички континенти настоява да се вземат сериозни мерки за намаляване на водния стрес. Тези процеси трябва да се вземат предвид при адаптацията към промяната на климата и трансформация на всички нива. Както сушата, така и наводненията – обичайни в последно време за Европа, постоянно ни напомнят, че водата е зависима от изменението на климата. Ако искаме да решим проблемите, трябва да включваме младежта при вземането на решения. С конкретни инициативи като Младежки воден парламент, ние се стремим да изграждаме подкрепяме младежите лидери в обществото и опазването на околната среда в Европа, а младежите от Стара Загора са част от тях.  В нашата загриженост за световните водни ресурси, ние трябва да вземем пример от колибрито и винаги да помним, че всяко наше действие, всяко наше решение влияе върху решаването на водната криза. Знам, че можем да разчитаме на вас! Благодаря ви за вашата решимост и готовност да решавате проблемите и очаквам да се видим в следващите месеци!"  Линк към видеото тук!
 
 • Anna Virginia Machado, Професор, Universidade Federal Fluminense, Рио де Жанейро, Бразилия: "Бих искала да се обърна специално към РИОСВ и младите хора от Стара Загора, България специално по повод Международния ден на водата – 22 март. Призовавам ви да участвате в дейности за опазване на водата. Нуждаем се от участието на всеки и от участието на всеки за намаляване потреблението на вода, напр. прекарвайте по-малко време под душа и не хабете вода ненужно. Друго, което можете да направите е да научите от къде идва водата, която ползвате в къщи; къде отива отпадъчната вода…  Вземайте участие. Спрете да замърсявате водата. Всеки път, когато замърсявате реката, чистата вода за пиене, за хигиенни нужди, за бита ще става все по-малко. Всяка капка е ценна. Вашето участие е нужно за обществото и за света."  Линк към видеото тук!
==================================================================

Поздравителни адреси от 24.03.2023 г.
 • Jean Lapegue, Старши съветник, Действие срещу глада, Париж, Франция: "Има голям пожар в джунглата и наместо да избяга, колибрито носи капка по капка вода, за да гаси пожара. Това е символът на Световния ден на водата, 22.03.2023. Мисля, че можем да променим света с младите хора. Както знаете младите ще са тези, които първи ще пострадат при водна криза. 1000 деца умират всеки ден поради липса на чиста вода. Всички заедно да променим водния сектор!"  Линк към видеото тук!
 
 • Hassan Aboelnga, учен и международен експерт по водна сигурност и устойчивост Кьолнски университет, Германия: "Постигането на 6-тата Цел за устойчиво развитие изостава и тук е ролята на всички вземащи решения професионалисти във водния сектор, както и на младежта да осъществим промяната." Акцентирам върху:
  - Интегрираното управление на водните ресурси;
  - Внедряване на иновации и нови технологии;
  - Устойчива на промяната на климата инфраструктура;
  - Дигитална трансформация на водния сектор;
  - Реформирани институции.  Линк към видеото тук!
 
 • Niluka Senarathne Karangoda, асистент в Шриланкийски университет, Коломбо, Шри Ланка: "Подобряване на водоснабдяването на санитарията, Проект на Световната банка, Шри Ланка
  Нашият проект подобрява водоснабдяването и санитарията за хората живеещи в селата. Работя с екип от млади учени, инженери, експерти по околна среда за по-доброто опазване на екваториалните гори в Шри Ланка за по-добро управление на водните басейни. Ние сме като колибрита, които погасяват горски пожари. Помнете, че океанът се състои от мънички капчици! Бъдете колибрита! Успех!"  Линк към видеото тук!
 
 • Dr. Dibalok Singha, DSK, Бангладеш: "Поздравления за Световния ден на водата, 2023!"
  "Ние работим, за да имат хората в югоизточна Азия добри водни ресурси и услуги. Моля, видео материала за бедно планинско село, на което успяхме да доставим вода с помощта на помпа захранвана със слънчеви батерии. Не е допустима в 21-ви век все още да има места, където хората нямат достъп до чиста вода в дома. Да работим заедно за реализиране на човешкото право на всеки до чиста питейна вода!"  Линк към видеото тук!