НОВИНИ

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

НОВИНИ виж всички »

РИОСВ–Стара Загора отбеляза Световния ден на околната среда

04.06.2021 г.
Тазгодишните инициативи на РИОСВ-Стара Загора по повод Световния ден на околната среда, стартираха на 1 юни с изложба на детски рисунки на тема „Красивата природа на моята страна”. Творбите на малките художници от III и IIIа подготвителна група на ДГ №8 „Българче” в Стара Загора, бяха изложени във фоайето на екоинспекцията, където ще останат до края на седмицата.

      

Екипът на РИОСВ-Стара Загора също се включи в инициативите за отбелязване на Световния ден на околната среда и даде своя принос за възстановяване на екосистемите. На 02 юни експертите участваха в засаждане на подходящи растителни видове в зелените площи в близост до сградата на инспекцията. 

      

По-късно към кампанията се присъединиха и ученици от VII клас на старозагорското основно училище „Кирил Христов”. Децата от екоклуб „Посланици на природата” към учебното заведение, с ентусиазъм се включиха в акция за почистване на парк „Зеленият клин” в града на липите. Учениците, присъединили се към глобалното движение за възстановяване на екоравновесието, събраха всички изхвърлени битови отпадъци и допринесоха за това, паркът да бъде по-приветлив за жителите и гостите на Стара Загора.

      

В края на седмицата екоинспекцията беше гост на детска градина № 66 „Детски рай” в Стара Загора. Децата от IV подготвителна група на детското заведение разказаха на децата от I група за това, кои са основните замърсители на околната среда и как да опазваме природата чиста. 
На финала малките еколози с помощта на техните учители засадиха дръвчета и цветя в двора на детската градина. Малчуганите от I група, които носеха стикери с екопослания, обещаха сами да се грижат за растенията. 
В края на мероприятията по традиция децата от детска градина „Детски рай” получиха подаръци от РИОСВ-Стара Загора.

     
 
    

Световният ден на околната среда е избран от ООН като ден за повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. От началото му през 1974 г., събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света. Всяка година Световният ден на околната среда се провежда с тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем, свързан с околната среда. През 2021 г. отбелязването на Световния ден на околната среда е на тема „възстановяване на екосистемите“ и поставя акцент върху възстановяването на връзката ни с природата. Това ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 - 2030.