НОВИНИ

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

НОВИНИ виж всички »

Деня на земята 22 април 2024 г.

22.04.2024 г.
Ежегодно на 22 април хора от цял свят и от различни сфери на живота се обединяват в една обща кауза по
отношение на устойчивостта и климатичните действия, отбелязвайки Деня на Земята Когато действията на милиони хора по целия свят се синхронизират, се създава приобщаващо и въздействащо движение, което е невъзможно да се игнорира.
Тази година Темата за Деня на Земята е „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСИ“!
Темата насочва вниманието към формирането на колективен ангажимент за справяне с кризата с пластмасите, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60 до 2040 г. и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането не е достатъчно.
За да се постигне целта за намаляване с 60 е необходимо повишаване на обществената осведоменост относно вредата от пластмасата за човешкото здраве, а също така и за биоразнообразието Може да се запознаете с доклада на EARTHDAY ORG БЕБЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСИ за да научите повече за това как пластмасите, микропластмасите и техните добавки могат да навредят на децата.
Постепенно премахване на пластмасите за еднократна употреба до 2030 г. и залагане на тези ангажименти в Глобалния договор на ООН за пластмасата относно замърсяването с пластмаси през 2024 г.
Застъпничество за политики, насочени към борба с въздействието върху околната среда на бързата мода, която разчита на използването на синтетични материали, направени от пластмаси, като полиестер и найлон.
Призоваване за инвестиции в иновативни технологии, насочени към намиране на устойчиви алтернативи на пластмасите, тъй като пластмасите са направени от нефт и токсични химикали.