НОВИНИ

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

НОВИНИ виж всички »

ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА 2023

19.04.2023 г.
Всяка година на 22 април, заинтересовани страни от цял свят обединяват своите действия по отношение на устойчивостта и климатичните промени в чест на Деня на Земята. Нашият свят се нуждае от трансформация. И това изисква действия на всички нива - публични институции, бизнес, гражданско общество.

И тази година темата за Деня на Земята е „Инвестираме в нашата планета“, което подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата. Като продължение на миналогодишната кампания, темата е фокусирана върху ангажирането на правителствата, институциите, бизнеса и повече от 1 милиард души по света, които участват ежегодно в събития посветени на Деня на Земята, давайки своя принос. Инвестирането в нашата планета е най-добрият начин да проправим път към процъфтяващо бъдеще. Когато инвестираме в нашата планета заедно, ние подкрепяме изграждането на здрави, щастливи и богати общности по целия свят.

„През 2023 г. трябва да се обединим отново в партньорство за планетата. Бизнесът, правителствата и гражданското общество са еднакво отговорни за предприемането на действия срещу климатичната криза и за запалването на искрата за ускоряване на промяната към зелено, проспериращо и справедливо бъдеще. Трябва да се обединим в нашата битка за зелената революция и за здравето на бъдещите поколения. Сега е моментът да инвестираме в нашата планета “, това каза Катлийн Роджърс, президент на EARTHDAY.ORG.

Инвестирането в зелена икономика е единственият път към здраво, проспериращо и справедливо бъдеще. Човешкото влияние несъмнено е основен фактор за затоплянето на планетата и тъжната истина е, че векове напред ще се усещат форми на климатични смущения. Трябва да се откажем от старите технологии от миналите векове и да пренасочим вниманието към създаването на икономика на 21-ви век, която възстановява здравето на нашата планета, защитава нашия вид и предоставя възможности за всички.

Правителствата по целия свят предприеха много значими зелени политически инициативи през 2022 г. И все пак почти няма страна в света, която да е на път да постигне неутралност по отношение на парниковите газове до 2050 г. Възможно е глобалното затопляне да се задържи под 1.5 C, но са необходими незабавни и значителни действия сега и правителствата не могат да го направят сами.

За да научите повече за кампанията през 2023 г. посетете ел. адрес: www.earthday.org

Възможни действия на различните общности във връзка с Деня на Земята