НОВИНИ

Анкетна карта

Банкови сметки на РИОСВ-Стара Загора

Ако намерим костенурка

Материали за култивиране на лечебни растения

       
======================     

                                                                                                               

 

НОВИНИ виж всички »

312 сухоземни костенурки конфискуваха експертите от РИОСВ – Стара Загора от частен дом в Нова Загора

20.07.2015 г.
Експерти на РИОСВ – Стара Загора  и  служители на Районното полицейско управление в Нова Загора конфискуваха 312 броя костенурки от частен имот в село Ценино, община Нова Загора.
Проверката се извърши след постъпил сигнал от Районната прокуратура в Нова Загора. На място е установено, че мъж отглежда в двора си 312 екземпляра от защитените видове сухоземни костенурки, 285 – шипобедрени и 27 – шипоопашати. Животните са конфискувани в полза на държавата, а на физическото лице е съставен акт за административно нарушение.  
Екземплярите са били в добро състояние и по преценка на експертите на РИОСВ – Стара Загора са пуснати на свобода в подходящо местообитание. За видовете, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие като  защитени, са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и пр. За нарушаване на изискванията на ЗБР е предвидена глоба до 5000 лв. за физически, а съгласно Наказателния кодекс - лишаване от свобода до 5 г. и глоба до 20 000 лв.
В края на юни експерти на РИОСВ - Стара Загора конфискуваха други 20 сухоземни костенурки от частен дом в Сливен. Срещу физическото лице Окръжна прокуратура – Сливен образува досъдебно производство по член 278 д от Наказателния кодекс.
Районна прокуратура – Нова Загора ще разпореди наказателните мерки срещу физическото лице, отглеждало в двора си защитените видове костенурки.